Mi nincs az árlistában!

Cégünk kizárólag szerkezet gyártással és építéssel foglalkozik. Az árlistánk kimondottan csak erre a készültségre szól. Gyakran felmerül a kérdés, hogy mi az, ami nincs benne az árban?

Lássuk sorjában:

1. TELEK. Nyilvánvaló, hogy szüksége lesz egy építési telekre, ahova majd otthonát szeretné felépíteni. Ha nagyelemes Wolf készházban gondolkodik, akkor fontos, hogy olyan telket vásároljon ahova a nyerges kamion és a daru gond nélkül be tud jutni. Sajnos a hegyoldalba, szűk utcákba és csak kacskaringós föld utakon megközelíthető telkekre, általában nem tudunk építeni. Ha azt tapasztalja, hogy már személyautóval is csak nehezen jut el a telkére, akkor szinte biztos, hogy nem tudunk segíteni. Gondoljon bele, hogy 38- 40 tonnás, kb. 25 méter hosszú szerelvénynek kell a telekre eljutnia 3-4 méter széles, leginkább aszfaltozott vagy legalább vastagon lekavicsozott utakon.

A telekkel kapcsolatban még egy jótanács: Mielőtt megvásárolja azt, egyeztessen a HELYI ÉPÍTÉSZÉVEL, hogy mit lehet oda egyáltalán építeni? Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a telekre nem azt épít az ember amit akar, hanem amit engednek, amit lehet. Ha az Ön álma például egy emeletes ház, lapostetővel és körben nagy térrel, akkor nem biztos, hogy ezt meg tudja valósítani egy olyan telken ahol előírják a magastetőt 35 fokos hajlással és a maximum épületmagasság is csupán 4,5 méter! Továbbá az sem kizárt, hogy ott csak oldalhatárra lehet építeni. Ilyen esetben, vagy egy másik telket kell keresni, vagy az álmokat kell kicsit átalakítani.

 

2. TERVEZÉS Minden lakóházat TERVEZTETNI kell hazánkban a KÉSZHÁZAKAT is! Tehát sajnos az nem működik, hogy Ön kiválaszt egy típusházat abban a reményben, hogy a tervezéssel már nem kell foglalkoznia. Sajnos minden településen más és más előírások vannak, más a telek lejtése, tájolása és még sorolhatnánk. A legtöbb településen egy főépítészi egyeztetésre is szükség van, hiszen általában a helyi főépítészt bízza meg a polgármester, a településkép védelme kapcsán. A legcélszerűbb Önnek, egy helyi építészt keresnie, aki ismeri a főépítészi elvárásokat is, és ezek alapján készít egy  tervet, akár téglára vagy épp arra a rendszerre, amit ismer. Ez a terv, ha rendelkezik mérhető alaprajzzal, nyílászáró méretekkel, metszettel és homlokzati rajzokkal, akkor már alkalmas lehet arra, hogy árajánlatot adjunk rá. Kérjük, hogy csak a már főépítész által is jóváhagyott tervekre kérjen tőlünk ajánlatot! Ha nincs terve és csak a nagyságrendi árak érdeklik akkor kérjük tekintse meg árlistánkat!

 

Miben segítjük az Ön építészét? Az alábbi lista segít ebben (természetesen csak megrendelés után érvényes mindez):

- Összes műszaki specifikációnkat (ÉMI, ETA, Teljesítménynyilatkozatok)

- A szeglemezes tetőszerkezet statikáját (az építésze számára egy feltölthető dokumentum formájában)

- A Wolf rendszerre vonatkozó statikai megfelelés nyilatkozatait.

- Az épület alapozási kontúrját (ez csak egy kontúr, hogy az alapozás biztosan megfelelő méretű legyen az előregyártott szerkezetünkhöz).

- Az épület fogadószintjére eső terheket, erőket (az alaprajzra rajzolt kézi rajz formájában). Ezt az Ön építésze vagy annak statikusa fel tudja használni az alapozási terv készítésekor.

- Folyamatos támogatás, írásban, telefonon és akár személyesen (részletrajzok, csomópontok, tervezési segédlet, minták, stb.)

 

Mi nem, de az ÖN ÉPÍTÉSZE KÉSZÍTI EL:

- Az épület telekre illesztését, helyszínrajzát

- A homlokzati rajzokat.

- A látványképeket.

- Utcaképet

- A BEJELENTÉSI TERV MINDEN EGYÉB részletét

- Elektromos, gépész, víz-gáz stb kiviteli terveket

- Továbbá minden mást amit megrendel tőle.

 

3. ALAPOZÁS/FOGADÓSZINT. Az alapozást cégünk már nem vállal! Tehát Önnek egy helyi kőműves vállalkozót kell majd keresnie, aki az építésze (vagy annak statikusa) által elkészített alapozási terv birtokában elkészíti a fogadószintet. Milyen alap kell a Wolf készháznak? Olyan amilyet az Ön építésze vagy annak statikusa tervezett. A kérdésre nem lehet egyszerű választ adni, mivel nem azonos az altalaj a különböző építési helyszíneken. Lehet, hogy valahova elég a sávalap egy betonlemezzel, máshova cölöpalap, vagy kútalap lehet szükséges. Tapasztalatunk szerint a leggyakoribb megoldás a kb. 40 cm széles és 80-90 cm mély sávalap, amire legalább 2 sor zsaluköves lábazat készül. A lábazatra, megfelelő belső feltöltés és szivárgó kavicsos réteg töltés után egy kb. 12 cm-es vasalt sík betonlemezt kell önteni. A lemezből ne álljanak ki betonvasak, nekünk egy sík lemez kell a készházrendszerünk összeszereléséhez! FONTOS: a végleges járdaszinttől az alsó vázfa alsó síkjának legalább 30 cm-el magasabban kell állnia (hogy később se hólé, se más csapadék, nedvesség ne érhesse el a fa vázszerkezetet). Általában elmondhatjuk, hogy a ma egyre divatosabb pld. lemezalap nem megfelelő, mivel 20 cm-es vastagságával nem tudja a terep és az alsó vázfa közötti 30 cm-es szintkülönbséget biztosítani (így a nedvesség elleni védelmet sem).

A Wolf készháznál a külső falak szinte minden esetben teherhordó szerepet kapnak, tehát oda biztos kell alap, de néha egy-egy belső fal is terhet hord, ebben az esetben ezek alá is szükséges. A kémény és kályha (pld. cserépkályha) alá minden esetben szükség van alapra! A földszintes házakra szinte mindig szeglemezes tetőszerkezetet építünk, ez teszi lehetővé, hogy kevesebb belső alapot kell építenie és némileg kedvezőbb áron meg tudja valósítani a fogadószint építését, mint pld. hagyományos fagerendás födém, E gerendás födém, vagy monolit vasbeton födém és ácsolt tető esetén.Tehát az alapozásnál a teherhordó altalaj összetétele és az Ön építésze, vagy statikusa által készített alapozási terv lesz a döntő.

A felső vasalt betonlemezre egy GV45 vízszigetelés megfelelő átfedésekkel történő szakszerű leolvasztását kérjük, ez is a MEGRENDELŐ feladata.

 

4. A MEGKÖZELÍTÉS BIZTOSÍTÁSA, KAVICSOZÁS. Az előregyárott szerkezetek helyszínre történő kiszállítása és összeállítása, nagy méretű eszközöket igényelnek. A falak egyenként gyakran 10-12 méteresek és akár 2-2,5 tonna súllyal rendelkeznek. Ezeket leginkább 38-40 tonnás nyerges kamionnal tudjuk kivinni és egy nagy 20 tonnás daruval összeszerelni. Az is elképzelhető, hogy az Ön telke előtt egy villanyvezeték fut és egy nagyobb (emiatt természetesen drágább) pld. 40 tonnás darura lehet szükség. Ezek az eszközök, közúti gépek, tehát nem alkalmasak sárban, terepen történő mozgásra. Gyakran van szükség a közút és az elkészült alap közötti terület/út, 20-30 cm vastag kavicsozására, útépítésre, kerítésbontásra, fák és zavaró cserjék kivágására, vagy a fogadószint körben történő kavicsterítésére. Ezek mind a Megrendelő feladatai, továbbá az esetleges helyi behajtási és területfoglalási engedélyek intézése is.

 

5. VÍZ, VILLANYÁRAM, KONTÉNER, WC. Az építés ugyan nagyon gyors, de csak akkor, ha megfelelő feltételeket biztosítunk  hozzá. Szükségünk van 230 V áramra (lehet a szomszédból is, vagy agregátorról is). Vízre is szükségünk lesz, továbbá a munkásaink számára egy mobil WC-re. Az építés során keletkező szemetet egy a Megrendelő által biztosított szemétszállító konténerbe helyezzük, ezt is kérjük az építés megkezdése előtt odavitetni.

 

6. A WOLF SZERKEZET ÖSSZEÉPÍTÉSE UTÁNI BEFEJEZŐ MUNKÁLATOK:

- Az árlistában már megtalálja a "fóliázás" tételt, tehát a tetőszerkezet tetőfóliával történő takarását és ellenlécezését megrendelheti tőlünk, a szegést, bádogozást és fedést mi nem tudjuk vállalni.

- Mennyezet/ födém kiépítése. Földszintes ház esetén ez a következőkből áll: helyiségenként párazáró fóia rögzítése a Wolf tetőszerkezet alsó öveire, ennek összeragasztása a falakban található fóliával szakszerűen, 40 cm-es tengelytávval ritkított deszkázat felrögzítése, helyiségenként a mennyezeti tűzgátló gipszkarton rögzítése. A hőszigetelést Önnek a padlástérből kell beépítenie, ennek anyagát egyeztesse építészével, részünkről ajánlott a befújt cellulóz, vagy egyéb szálas hőszigetelés.

- Villanyszerelés. A falakban az Ön által előre meghatározott helyekre, halogénmentes, lépésálló, 20-25 mm átmérőjű elektormos gégecsöveket építünk be, a dobozok helyét kifúrjuk, de a vezetékezést már az Ön villanyszerelőjének kell a helyszínen kialakítania. 

- Víz-szennyvíz, fűtés, gépészet. Ezeket is Önnek kell kiépíttetnie. Ha a Wolf falakat érintő gépészeti elvárás van, azt kérjük egyeztetni, ha az előregyártás során megfelelő megoldást tudunk ajánlani, akor tudunk segíteni. Mint pld. ha egy belső falban Önök vízszerelést szeretnének, ekkor erre a falra nem rögzítjük véglegesen az építőlemezt, hanem csak csavarozzuk, tehát az Ön gépésze "ki tudja nyitni" a falat és el tudja végezni a szerelést

- Padlókonstrukció helyiségenként. Tehát minden egyes helyiségben le kell majd fektetni, a lépésálló hőszigetelést, majd a technológiai fóliát, peremszigetelést és kb. 6 cm aljzatbetont beönteni.

- Glettelés, festés. A gipszkartontáblák találkozását glettelni kell, meg kell ezeket a területeket erősíteni, csiszolni és festeni, vagy burkolni.

- Burkolás, csempézés. 

- Szerelvényezés, víz, fűtés, villany. 

- Belső ajtók, ez gyakran az utolsó mozzanat a belső munkák során a már kész pld. csempézett falakba beépítik a helyszínen a belső ajtókat. (A Wolf ajánlatban, csak a külső nyílászárók találhatóak, a belső ajtókat nem is lehet előre beépíteni).

- Tereprendezés, kert, járda és csapadékvíz elvezetés.

- Kerítés, kapuk, térkövezés stb.

 

Bízunk benne, hogy a fenti hosszú leírás segít Önnek az eligazodásban. 

 

KULCSRAKÉSZEN?

Ha mindenképp csak és kizárólag KULCSRAKÉSZ megoldás érdekli, akkor abban SAJNOS NEM TUDUNK SEGÍTENI!

Plusz információ: Az ország különböző pontjain vannak már olyan vállalkozások akik kulcsrakészen is építenek, a cégünktől vásárolt WOLF fal és tetőszerkezet felhasználásával. Mi maximálisan támogatjuk ezt a tevékenységet, hiszen a gyártókapacitásunk hatalmas (évente 200 lakóegység) és ezt a gyártókapacitást szeretnénk elsősorban értékesíteni.

Azonban ezek A VÁLLALKOZÁSOK ÖNÁLLÓAN MŰKÖDNEK és NEM A WOLF SYSTEM KFT IRÁNYÍTÁSA VAGY FELÜGYELETE ALATT!

Fontos tudni, hogy a Wolf System Kft. ilyenkor csak ÉPÍTŐANYAG-GYÁRTÓ! Cégünk nem vizsgálja az ilyen vállalkozások munkájának a minőségét és semminemű felelősséget nem vállalunk ezzel kapcsolatban.

Azt tapasztaljuk, hogy ezek a vállalkozások NAGYON komolyan gondolják a Wolf szerkezetek összeépítését, és TÖREKEDNEK A LEHETŐ LEGJOBB MINŐSÉGRE. Mindenesetre kérjük, hogy döntése során vizsgálja meg az adott vállalkozások referenciáit, szerződéses és garanciális feltételeit és csak ezek után hozza meg, a már tényleg megalapozott döntését. 

 

Bízunk abban, hogy így vagy úgy, Ön is egy Wolf szerkezetű otthon boldog tulajdonosa lehet a jövőben!

Európában az elmúlt 55 év alatt több ezer családi házat épített fel anyacégünk és Magyarországon is messze meghaladtuk az 500-as darabszámot. 

Tekintse meg katalógusainkat, vagy regisztráljon a Kapcsolat menüpontban!