Hírek

Miért dönt egy kockázatkezelő a Wolf Haus mellett?

Miért dönt egy kockázatkezelő a Wolf Haus mellett?

 

 

Rokolya Dávid a Dunakanyar egyik legszebb fekvésű településén, Nagymaroson él családjával és most megosztja velünk, miért is döntött két éve a Wolf építési rendszere mellett. Dávid egy kereskedelmi bank középvezetője, kockázatkezelési területen.

 

– Kedves Dávid, első kérdésem mindjárt az, hogy miért a Wolf mellett döntöttetek?

 

– Közhely, de igaz, hogy az ember életében a legdrágább dolog az ingatlan. Azonban egy dolog az ingatlan megvétele, vagy megépítése, a másik, hogy a használat hosszú évei során döntő fontosságú lesz, hogy az adott ingatlan milyen költséggel lesz üzemeltethető. Miután abba a helyzetbe kerültünk, hogy édesapám révén egy kitűnő adottságú, déli lejtős telekre építkezhettünk, elkezdődött egy hosszabb nyomozás. Korábbi, amerikai tapasztalataim alapján a favázas építési móddal épült házak számomra nagyon szimpatikusak voltak, mert míg nyáron mesterséges hűtés nélkül kellemesen hűvösek, télen könnyen felfűthetőek és melegek voltak. Ezért közel 1 év internetes keresés keretében Magyarországon az összes céget, aki hasonló technológiával épít átvizsgáltam és kockázati szempontból elemeztem, szinte minden területre kiterjedően.

 

– Ha jól értem, akkor ezek után a Wolf került ki győztesként?

 

– Igen! Mindazok az információk, amelyeket a honlapon találtam, valamint a nyilvánosan elérhető pénzügyi adatokból (éves beszámoló) kiolvastam azt bizonyították, hogy a Wolf megfelelő vállalat lesz otthonunk felépítésére. Ami még a pozitív döntésünket nagyban befolyásolta, az a gyárlátogatás volt, ahol egyrészt láthattuk a felhasznált prémium minőségű anyagokat, a profi technológiát, valamint személyesen találkozhattunk a Wolfos kollégákkal, akik kedvesen, nagy hozzáértésről tanúbizonyságot téve válaszoltak a kérdéseinkre. Nagyon fontosnak tartom még kiemelni a Wolf 1 év árgaranciáját, valamint azt a tényt, hogy nagy múltú, neves osztrák anyacég áll a háttérben.

 

– Mit tapasztaltál az építkezés során?

 

– Úgy éreztük, hogy a Wolf egyfajta védőernyőt biztosít számunkra. Egy Wolf ház építése során más döntésekkel kell számolni, mint egy hagyományos építkezésnél. Itt nem azon kell idegeskedni, hogy mi mikor fogy el és honnan, hogyan szerezzük be. Itt minden anyagot - és erősen hangsúlyozom, hogy a legprofibb, legdrágább anyagokat - a Wolf Haus szerzi be, szállítja ide és építi be. Nekünk inkább olyan döntéseket kellett meghoznunk, hogy hova kerüljenek a konnektorok, kapcsolók, vagy hogy milyen legyen a csempe, vagy a padlóburkolat.

– Mi volt a ti építkezésetek kapcsán az egyedi, speciális kockázat?

 

Itt a Dunakanyarban ha elkezd esni, akkor igen hosszan esik és sok csapadék lehullik. A Wolf technológiájával egyetlen hét alatt tető alá került az épület és utána már szinte mindegy volt, hogy milyen idő van. Ebből következően adódik, hogy az építkezés kockázata időjárás oldalról is minimális volt.

 

– Voltak- e nehéz döntések?

 

– Igen. A fűtési módot tudtuk a legnehezebben eldönteni. Annak ellenére, hogy mi az „Ultra Mega” falat választottuk (amit Magyarországon ritkábban választanak, de Ausztriában a vevők szinte csak ezt rendelik, hiszen ez a Wolf egyik legjobb fala U = 0.14 W/m2K, melynek komoly hőtároló kapacitása is van), az utolsó pillanatig kétségek között voltunk, hogy be merjünk-e vállalni valamilyen elektromos fűtést. Végül számos egyeztetés és verzió után úgy döntöttünk, hogy kiépítjük a meleg vizes padlófűtést, amit elektromos kazánnal fogunk üzemeltetni, azonban ha az nem válik be, akár anyagi, akár kényelmi szempontból, akkor a rendszer már eleve úgy legyen kialakítva, hogy gond nélkül át lehessen állni gázkazánra. Mert a szakma itt is előkerült, hiszen az, ami ma támogatott, vagy olcsó az lehet, hogy holnap már drága lesz.

 

– Mi a tapasztalatod, az elektromos kazánnal? Eddigi ügyfélkörömből talán csak nálatok láttam ilyet.

 

– Végül nagyon bevált és jó döntésnek bizonyult. Először is tiszta üzem. Nincs kéménye, nincs füst, nincs éves karbantartási költsége, nincs szakhatóság, nem kell félni a gázszivárgástól. A hatásfoka 99%, tehát gyakorlatilag nincsen elveszett energia. Amit nagyon fontosnak tartok kiemelni azonban, hogy jól kell méretezni. A kérésünkre mindent előre kiszámoltatok nekünk és tudtuk, hogy egy 4-6 kW-os kazán elegendő lesz a mi 100 m2-es hasznos alapterületű, egyszintes házunkhoz, de azért nagy volt a kísértés, hogy vegyünk egy – árban alig drágább – 24 kilowattosat. Szerencsére bíztunk a számításokban és végül egy 6 kW-os kazánt vásároltunk, amivel igen sok energiát tudunk megtakarítani, mert ez a méretgazdaságos méret a mi házunk szempontjából.

 

– Kézenfekvő lenne ebben az esetben egy napelemes rendszer kiépítése, hiszen akkor a fűtési energiát meg tudnátok termelni. Gondoltatok erre?

 

– Persze, természetesen megvizsgáltuk ezt a lehetőséget is. Azonban arra jutottunk, hogy a kiépítés magas költsége kb. olyan hosszú idő alatt térülne meg, ami alatt már a napelemek cseréje is esedékessé válna. Mindenesetre a Wolf a ház tervezésénél felhívták a figyelmünket, hogy hova és milyen teljesítményű napelemekre lenne szükségünk, ezért erre is készen állunk a jövőben.

 

– Azonban nem egyedül az elektromos kazánnal fűtötök, hiszen minden ügyfelünknek ajánlunk valamilyen fatüzeléses rendszert is, ami akár önmagában is képes egy Wolf ház fűtését biztosítani. Én általában cserépkályhát ajánlok ügyfeleimnek, nektek is ezt ajánlottam, nálatok azonban ez csempekandalló lett. Miért?

 

– Igen, ez megint csak nagy kérdés volt, viszont itt a családunk életvitele volt a döntő. A cserépkályha nehézkesebben melegszik fel, több idő kell amíg a hőt le tudja adni, több fa kell rá és számunkra vonzóbb volt egy kandalló látványa. A csempekandalló igen gyorsan leadja a hőt. 30 perc után már igen csak meleg van a házban, külső megjelenése szerintem csodálatos és a nagy üvegajtó mögött látni a tűz lángjait esztétikailag is élvezetet nyújt. Mivel ez egy zárt égésterű kandalló, az égéshez szükséges levegőt kintről, egy direkt erre kiépített csövön keresztül szívja be, így nem kell félni a visszatérő füstgáztól sem. Miután pedig a fa leég, a csempék órákig ontják magukból a meleget, a cserépkályhához hasonlóan, bár attól rövidebb ideig. Meg kell itt is dicsérjem a Wolfot, hiszen mind a kémény bekötő magassága, mind az égési levegő csöve, pontosan ott volt ahol lennie kellett. A kályhás mester nagyon elégedett volt az előkészítéssel és ezért remek munkát tudott végezni.

 

– Mikor használjátok a kandallót?

 

– Télen gyakorlatilag minden este. Miután hazajövök a munkából, számomra egy kikapcsolódás, hogy ráteszek a kandallóra néhány hasáb fát és figyelem a tüzet, szinte ez nekem már egy szertartás és nagyon szeretem.

 

– Ha már ennyit beszéltünk a fűtési rendszerekről, akkor kérlek oszd meg velünk a fűtési költség tapasztalatokat is.

 

- Mi 2013 telén költöztünk be és akkor még nem tudtam tűzifát venni. Ezért az első telünket teljes egészében az elektromos kazánnal fűtöttük ki. Amit eddig nem említettem, hogy mi a vezérelt áramot is bevezettük a házba és az elektromos kazán erről üzemel, mert ez egy kedvezőbb tarifájú áram. Az első télen (novembertől áprilisig) összesen 125e Ft-ot költöttünk fűtésre, ami kb. havi 21e Ft-ot tett ki a 6 téli hónapban. A második télen már volt tűzifánk és nagyon meglepődtünk azon, hogy amikor este begyújtottunk a kandallóba, az kb. 1,5- 2 óra múlva a nappali - amerikai konyha helyiséget kb. 28 Celsius fokra melegítette fel és ez a meleg reggelre az egész házat átjárta olyannyira, hogy a legtávolabbi szobában is 22 Celsius fokot mutatott a hőmérő. A legjobb az volt, hogy ilyenkor a 20 Celsius fokra állított elektromos kazán be se kapcsolt. Hétvégeken ki tudtuk próbálni azt is, hogy ha napjában kétszer befűtünk a kandallóba, akkor a kazán a negyedórás napi vízcirkulálást leszámítva gyakorlatilag be se kapcsol, ezért szinte egyáltalán nem fogyaszt áramot. A fűtési költségünk a 2014. télen a vezérelt áram és a tűzifa árát is számolva (mindösszesen 2 m3 fogyott a napi egyszeri begyújtásos tüzeléssel) összesen 100e Ft körül alakult, ami havi kb. 17e Ft-ot tett ki a 6 téli hónapban. Azonban fontos megjegyezni, hogy ez a tél jóval keményebb és hidegebb volt (gyakran -10 fok körüli reggelekkel), mint a 2013. évi.

 

– Jól érzem, hogy elégedett vagy?

 

– Nagyon! Mi egy „A” energia osztályba sorolt, új építésű 60 m2-es budapesti társasházi lakásból költöztünk ide, ahol is az éves fűtési költségünk évi 60 ezer forint körül alakult. Ebből kifolyólag nekünk nagy elvárásaink voltak az alacsony fűtési költségek kapcsán, hiszen mi „el voltunk kényeztetve”. Itt felvetítve nagyságrendileg hasonló az éves fűtési költségünk, de ne felejtsük el, hogy itt már egy egyedül álló házról beszélünk, ahol nincsenek szomszédok, akik körbefűtenek! Az energiatanúsítványunk „A+” lett, ami szerintem nagy szó és a Wolf technológiáját dicséri, hiszen sok új építésű családi ház kondenzációs kazánnal és komoly hőszigeteléssel sem, vagy alig tudja ezt a szintet elérni. Ha pedig azt is figyelembe veszem, hogy egy családi háznál nincsen társasházi közös költség, akkor a családi házunk fenntartása egyenesen olcsóbb, mint a lakásé volt!

 

– Mit tanácsolnál azoknak, akik most építkezésen gondolkodnak?

 

– Szükséges az egyedi igények nagyon pontos meghatározása, a hosszas nyomozás és mérlegelés a végső döntés előtt. Azonban, ha egy minőségi otthont szeretnének, kiszámítható kockázatokkal, akkor feltétlen vegyék fel a kapcsolatot a Wolffal. Nálam egy aktuális kockázatelemzés után ma is a Wolf Haus végezne első helyen!

 

– Köszönöm szépen!

(az interjú készítője: Berecz Balázs)

Katalógus - kapcsolat
Wolf-System Építőipari Kft.
H-7522 Kaposújlak, Gyártótelep
+36 82 578400

Szívesen küldünk Önnek bővebb információkat házainkról.

Érdekel